Żyworódka pierzasta: cudowna roślinka stulecia

Spis treści

Kilka podstawowych przepisów

Moje doświadczenia z żyworódką upoważniają do przedstawienia sprawdzonego i najprostszego zastosowania tej cudownej rośliny.
Podaję kilka podstawowych przepisów na nią możliwych do zastosowania domowymi sposobami.

SOK
Ściąć zielone łodyżki wraz z liśćmi, umyć, owinąć bibułką i trzymać w lodówce około tygodnia. Zmiażdżyć i wycisnąć sok, który jest już gotowy do użycia. Jeżeli dodamy do soku spirytus (jedną piątą jego objętości) możemy używać go przez cały rok trzymając w lodówce.

NALEWKA SPIRYTUSOWA
(według mgr H. Milczarek)
Około jednej czwartej szklanki soku połączyć z jedną szklanką spirytusu (w przypadku nacierań może być salicylowy). Przelać do małych buteleczek.

Żyworódka pierzasta w całej okazałości. Zdjęcia wykonane podczas odbywającego się pod medialnym patronatem redakcji NŚ sympozjum w Gdańsku w kwietniu 2003 roku, któremu towarzyszyło hasło "Nieznany świat energii roślin"MIKSTURA
(przepis Janiny Zawadzkiej)
Zalecana przy nieżytach, chrypce i bólu gardła.
Jedna łyżka masła + jedna łyżka smalcu (najlepiej stopiona słoninka) plus jedna łyżka miodu. Wszystko dokładnie wymieszać i wolniutko połączyć z dwiema łyżkami soku z żyworódki. Stosować jedną łyżeczkę przed jedzeniem rano i kilka razy dziennie w małych porcjach przez okres kilku dni. Czyniąc to trzy razy w roku przez 10-12 dni chronimy gardło.
Szczególnie polecam to wszystkim wykładowcom. Jedna łyżeczka przed wielogodzinnym wykładem i jedna po – czyni cuda.

NALEWKA DO PICIA
(Janina Zawadzka)
Stosować tylko czysty spirytus lub wódkę w proporcji – jedna część pokrojonego liścia żyworódki plus trzy części płynu.

MIODEK
(Janina Zawadzka)
Stosowany w celu wzmocnienia i uodpornienia organizmu.
Jedna łyżka miodu + pół szklanki przegotowanej letniej wody wymieszać i pozostawić przez noc. Rano domieszać jedną łyżkę soku z żyworódki. Pić wiosną i jesienią przez kilka dni na pół godziny przed posiłkiem.

LIŚĆ DO NATYCHMIASTOWEGO UŻYCIA
Używając świeżego liścia jako kompresu lub bezpośrednio do przyłożenia na zmienioną chorobowo skórę, należy zdjąć z niego cieniutką błonkę i położyć na skórę. Na to nałożyć ceratkę lub folię, owinąć bandażem. Zmieniać kompres co 4-5 godzin aż do zagojenia, tzn. ok. 3 dni. Liść można zgnieść. Skuteczne przy skaleczeniach, kontuzjach, obrzękach i zapaleniach dziąseł.

KROPLE DO OCZU, NOSA, USZU
(Janina Zawadzka)
Zmiażdżyć listek uprzednio dobrze wypłukany, wycisnąć przez sterylną gazę sok i zakropić po 1 kropli do oczu dwa razy dziennie. Pieczenie szybko ustąpi.
Kroplami można też zakropić nos, stosując po 2 kropelki 2 razy dziennie. Ulga nastąpi bardzo szybko, a infekcja minie, ale zakrapiać trzeba jeszcze przez 3-4 dni.
Przy bólu i szumie w uszach zakropić 2-3 krople – ból powinien ustąpić natychmiast. Następnie natrzeć okolice uszu i skroni sokiem. Należy koniecznie pójść do lekarza.

SPIRYTUS ŻYWORÓDKOWY
Około ¼ szklanki soku z żyworódki łączymy z jedną szklanką spirytusu salicylowego, przelewamy do małych buteleczek i smarujemy, wcieramy w skórę i włosy wacikiem zwilżonym płynem co drugi dzień wieczorem.
Spirytusem żyworódkowym można również dezynfekować małe zranienia, okolice dużych ran (lecz z tymi należy udać się do lekarza) oraz przemywać plecy chorych długo przebywających w łóżku, by nie nastąpiły odleżyny.

MAŚĆ ŻYWORÓDKOWA
Około 10 dag, świeżego niesolonego smalcu delikatnie roztopić, gdy jest ciepławy (nie gorący), dobrze wymieszać z 1 i 1/2 łyżką soku z żyworódki (przesączonego przez płótno). Można dodać 2-3 krople perfum. Na noc smarować zniszczone popękane ręce (nałożyć bawełniane rękawiczki), a także popękane, zaatakowane grzybicą stopy, otarcia itp. Maść w małych opakowaniach przechowywać w lodówce na dolnej półce. (mgr farmacji Honorata Milczarek-Szałkowska)

Żyworódka pierzasta w całej okazałości. Zdjęcia wykonane podczas odbywającego się pod medialnym patronatem redakcji NŚ sympozjum w Gdańsku w kwietniu 2003 roku, któremu towarzyszyło hasło "Nieznany świat energii roślin"MIODEK Z ŻYWORÓDKI PIERZASTEJ
Gdy roślina ma ponad rok, na ok. 4-5 dni przed ścięciem nie należy jej podlewać. Po ścięciu umyć pod bieżącą wodą, lekko osuszyć i owiniętą w białe płótno pozostawić w lodówce (w chłodzie) na 5-6 dni. Następnie zemleć, przetrzeć przez sitko i zmieszać z płynnym miodem pszczelim w stosunku: 1 część żyworódki na 4 części miodu. W celu poprawy smaku i zapachu można zmielić razem 1-2 owoce pigwy, dodać soku z cytryny lub nieco cukru wanilinowego. Przechowywać w suchym chłodnym i ciemnym miejscu.
W chorobach przeziębieniowych, grypie, po operacjach, po chemio- i radioterapii, przy zaćmie itp. stosować 1-2 łyżeczki 2-4 razy dziennie ok. ½ na godzinę przed posiłkiem, dodając najlepiej do herbaty ziołowej lub soku owocowego.
Dzieciom powyżej 7 lat podawać od ½ do jednej łyżeczki 2-3 razy dziennie. Po 2 miesiącach należy zrobić przerwę na 3-4 tygodnie.
Profilaktycznie stosować 1-2 łyżeczki dziennie. Żyworódka stosowana przez dłuższy czas odmładza, jest bardzo dobrym afrodyzjakiem.

Z moich doświadczeń
Osoba, która choruje od kilkunastu lat na reumatoidalne zapalenie stawów (gościec postępujący) stosuje od kilku lat żyworódkę pierzastą w formie okładów, nacierań, kropli, liści. Dodatkowo uprawia gimnastykę i ćwiczenia oddechowe. Proces chorobowy zatrzymał się, zachowana jest pełna ruchomość stawów, nie ma zniekształceń.
Liści żyworódki nie należy zgniatać metalem. Można to robić szklanym korkiem w naczyniu szklanym lub ceramicznym, a także – gdy środek przeznaczony jest do własnego użytku, własnymi palcami. Każdy z nas ma własne fluidy uzdrawiające, a ręce (palce w szczególności) w połączeniu z roślinami wzmacniają ich właściwości.

MECERAT PRZYGOTOWANY NA ZIMNO
2 łyżki pociętych drobno liści żyworódki zalewamy 1 szklanką przegotowanej wody o temperaturze pokojowej i pozostawiamy na 12 godzin. Wyciąg zażywamy 3 razy dziennie przed posiłkiem po pół szklanki przez 8 dni, co bardzo wzmacnia organizm. Można też profilaktycznie zjadać codziennie po 2-3 liście. Zabezpieczy to nas przed infekcjami gardła, grypą i wzmocni odporność organizmu.

W sprzedaży



Newsletter

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w Polityce prywatności.