Z daleka od mleka

Z DALEKA OD MLEKA. Cała prawda o szkodliwości mleka zwierzęcego i jego przetworów
Bożena Przyjemska
Wydawnictwo VITAL, Białystok 2015

Jak pisze w przedmowie do tej książki dr Ewa Dąbrowska, autorka diety warzywno-owocowej oraz kultowej książki Ciało i ducha ratujmy żywieniem, Bożena Przyjemska (mieszkająca w Kanadzie biolożka, a jednocześnie naturoterapeuta i osteoporożka, która niedawno napisała m.in. pracę o Niebezpiecznych zbożach) zadała sobie wiele trudu, żeby przedstawić ogrom druzgocących argumentów przeciwko spożywaniu mleka, a wcześniej też glutenu. Tymi zaś, którzy z tymi argumentami się zapoznają, nie pozostaje nic innego, niż porzucić krowie mleko, będące przyczyną wielu chorób, i przestawić się na mleko roślinne.

Nieprzypadkowo też rekomendująca tę książkę, która obala powszechny mit o mleku i jego dobroczynnym działaniu, inna lekarka, dr n. med. Henryka Sodowska ujawnia, co spotkało ją, gdy była karmiącą matką pijącą dużo mleka – rezultatem było ostre zapalenie trzustki. Jednak znajdujące się w nim szkodliwe substancje (kazeina, laktoza, cukry zwierzęce) mogą wpłynąć także na pojawienie się osteoporozy, nowotworów, alergii, astmy, anginy, atopowego zaplenia skóry, bólu brzucha, uszu, płuc, biegunek oraz wielu innych poważnych schorzeń, w tym zaburzeń psychicznych (tak, tak, to nie pomyłka).

Swoją drogą po zestawieniu tych informacji z innymi doniesieniami dotyczącymi np. cukru (proszę zobaczyć paletę okładek książek poświęconych temu zagadnieniu w nr. 5 z br. na str. 53 z najważniejszą na czele pracą Cukier. Cichy zabójca) rodzi się nieuchronnie pytanie, co w ogóle jeść w sytuacji, gdy przemysł spożywczy raczy nas na co dzień niewyobrażalnymi wręcz świństwami zachwalanymi jako wyborne papu, po którym bez większym ceregieli - nie unikajmy w tym przypadku dosadnego określenia - powinniśmy co rychlej się wyrzygać. Kropkę na i postawił tu nasz ulubiony niemiecki autor, dr Hans-Urlich Grimm w swoich tomach Jedzenie czy trucizna? oraz Żywność pełna kłamstw. Natomiast dr Bożena Przyjemska z żelazną konsekwencją udowadnia, że, jak by mało było tego, co nam serwują w setkach innych produktów, trujemy się niestety także krowim mlekiem czyniącym w ludzkim organizmie istne spustoszenie.

Recenzja: Nieznany Świat 9/2016

W sprzedaży



Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w Polityce prywatności.