3 Recenzje

PIJ MLEKO BĘDZIESZ CHORY

GLUTEN FREE: Jak współczesna pszenica nas zatruwa

JEDZ PRAWDZIWE JEDZENIE


PIJ MLEKO, BEDZIESZ CHORY. Cała prawda o nabiale, przyswajaniu wapnia i chorobach, które może spowodować jedzenie produktów mlecznych
Alissa Hamilton
Vivante, Białystok 2016

GLUTEN FREE. Jak współczesna pszenica nas zatruwa
Julien Venesson
Vital, Białystok 2017

JEDZ PRAWDZIWE JEDZENIE. Pięć zasad utrzymania zdrowego mózgu i ciała
Julie Montagu
Vital, Białystok 2016

Co w ogóle jeść w czasach, gdy zewsząd trują nas chemią i innym świństwem, którym coraz bardziej faszerowana jest oferowana na rynku żywność? Dobre pytanie, a sygnalizowane tytuły, jeśli chodzi o ujawnione w nich fakty, mają prawo budzić autentyczne przerażenie. Ciekawy okazuje się też rodowód autorów wspomnianych książek: Alissa Hamilton specjalizuje się w demaskowaniu zagrożeń, jakie stwarza dla ludzi „śmieciowe jedzenie” i towarzyszący mu kłamliwy marketing (m.in. zachęciła setki osób do złożenia pozwów przeciwko lobby producentów soku pomarańczowego w Stanach Zjednoczonych). Julien Venesson jest konsultantem w dziedzinie żywienia, a jednocześnie dziennikarzem naukowym, natomiast Julie Montagu to m.in. jedna z najpopularniejszych na Wyspach Brytyjskich instruktorek jogi, propagująca zasady prawidłowego odżywiania, a także zajmująca się holistycznym uzdrawianiem.

Tytuły książek mówią same za siebie. Wprawdzie trzeciemu z nich (Jedz prawdziwe jedzenie) trudno przypisać szczególną finezję, jednak dawka serwowanej tam wiedzy jest imponująca. Autorka radzi, by spożywać przynajmniej jedno liściaste warzywo dziennie (m.in. kaszę jaglaną i gryczaną, brązowy ryż tudzież płatki owsiane), wystrzegać się zaś rafinowanego cukru i takichże olei (w pierwszym przypadku Julie zaleca naturalne substancje słodzące (m.in. syrop ryżowy i klonowy, a także cukier daktylowy i kokosowy, w drugim rekomenduje w codziennej diecie oliwę z oliwek, tudzież olej kokosowy i lniany). Jest też rozdział o zdrowych tłuszczach i superżywności (jagodach goji, nasionach chia, spirulinie, pyłku pszczelim czy kakao), ale też i np. o medytacji, świadomym oddychaniu oraz witaminie D).

Z kolei Alissa Hamilton udowadnia, że mleko w jego dzisiejszej postaci jest źródłem chorób i zmęczenia u dzieci, a obecny w nim wapń stwarza dla organizmu realne niebezpieczeństwo (szczególnej uwadze warto polecić rozdziały OPOWIEŚĆ O NIETOLERANCJI. Droga mleka od sfermentowanej żywności do nieapetycznego symbolu władzy oraz Cała prawda. Fakty dotyczące obniżonej zawartości tłuszczu w mleku. Tom wieńczą przepisy na dania beznabiałowe, a sama jego bibliografia liczy 50 stron!

Wreszcie Gluten free kontynuuje wątki, jakie podjęła w książce Niebezpieczne zboża mieszkająca w Kanadzie polska autorka, Bożena Przyjemska, która jest niestrudzoną propagatorką terapeutycznych wartości diety bezglutenowej. 

W zakończeniu książki Pij mleko, będziesz chory Alissa Hamilton ostrzega, że Grupa nabiałowa prowadzi do wielu ślepych zaułków, od serii obiadów z pizzą w roli głównej, poprzez późnonocne, łapczywe opróżnianie megaopakowań lodów, do zatrutej wody.

W Gluten free Julien Venesson przypomina, że choć instytucje zajmujące się zdrowiem odradzając dietę bezglutenową jako lekarstwo na choroby autoimmunologiczne lub autyzm, powołują się zdecydowanie na brak dowodów, jednocześnie pozwalają na to, by truły nas wychodzące z laboratoriów leki (i tu następuje ich przykładowa lista z osławionym przeciwbólowym Vioxxem na czele, który zwiększał ryzyko zawału serca i w samych Stanach Zjednoczonych w okresie 5 lat spowodował ok. 30 tysięcy zgonów, przy czym jego toksyczność była znana na długo przed wycofaniem specyfiku z rynku).

Natomiast Julie Montagu zachęcając do Jedzenia prawdziwego jedzenia (darujmy już może autorce i wydawcy ów tytułowy dziwoląg) i radząc, jak odżywiać się bezpiecznie oraz zdrowo, wieńczy swoje wywody po prostu wysokoenergetycznym Namaste.

Recenzja: Nieznany Świat 9/2017

W sprzedaży



Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w Polityce prywatności.