Nieznany Świat
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Brak produktów w koszyku.

  • Zaloguj
  • Rejestracja
  • Start
  • W numerze
  • E‑wydanie
  • Artykuły
    • Astrologia
    • Felietony
    • Historia
    • Natura
    • Nauka & Kosmos
    • Newsy
    • PROMOCJA
    • Rozwój duchowy
    • Teorie spiskowe
    • UFO & ET
    • Wywiady
    • Zdrowie
    • Zjawiska PSI
    • Życie po życiu
    • Inne
  • Czytaj NŚ
    • Jak czytać NŚ?
    • O nas
    • Nasi autorzy
    • Kontakt
  • Społeczność
    • Okiem Anny
    • Spotkania NŚ
    • Nagrody NŚ
    • APELE!
    • Bracia Mniejsi
    • Galeria portretów NŚ
    • IN MEMORIAM
  • Polecamy
    • Filmoteka NŚ
    • Lektury NŚ
    • Magiczne podróże
    • Patronaty NŚ
  • Podcasty
    • Dotknięcie Nieznanego (podcast)
    • Lektury NŚ (podcast)
    • Podcasty NŚ (ilustrowane)
  • Video
  • Sklep KGNŚ
  • Kontakt
SUBSKRYPCJA
Nieznany Świat
  • Start
  • W numerze
  • E‑wydanie
  • Artykuły
    • Astrologia
    • Felietony
    • Historia
    • Natura
    • Nauka & Kosmos
    • Newsy
    • PROMOCJA
    • Rozwój duchowy
    • Teorie spiskowe
    • UFO & ET
    • Wywiady
    • Zdrowie
    • Zjawiska PSI
    • Życie po życiu
    • Inne
  • Czytaj NŚ
    • Jak czytać NŚ?
    • O nas
    • Nasi autorzy
    • Kontakt
  • Społeczność
    • Okiem Anny
    • Spotkania NŚ
    • Nagrody NŚ
    • APELE!
    • Bracia Mniejsi
    • Galeria portretów NŚ
    • IN MEMORIAM
  • Polecamy
    • Filmoteka NŚ
    • Lektury NŚ
    • Magiczne podróże
    • Patronaty NŚ
  • Podcasty
    • Dotknięcie Nieznanego (podcast)
    • Lektury NŚ (podcast)
    • Podcasty NŚ (ilustrowane)
  • Video
  • Sklep KGNŚ
  • Kontakt
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Nieznany Świat
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Start Artykuły Zdrowie

Liofilizacja – naturalny sposób konserwacji

OKIEM NATUROPATY

Autor: Michał Toczyłowski
19 września 2025
Przeczytasz w 3 min.
0 0
0
Liofilizacja – naturalny sposób konserwacji
Liofilizacja – pomost między nowoczesnością a naturą

W dobie coraz bar­dziej zaawan­so­wa­nych tech­no­lo­gii oraz rosną­cej potrze­by prze­cho­wy­wa­nia żyw­no­ści, a tak­że mikro­or­ga­ni­zmów w spo­sób bez­piecz­ny i dłu­go­ter­mi­no­wy, pro­ces lio­fi­li­za­cji zysku­je ogrom­ne zna­cze­nie. Choć sama meto­da nie jest nowa – pierw­sze eks­pe­ry­men­ty z susze­niem sub­li­ma­cyj­nym prze­pro­wa­dza­no już w XIX w. – to jed­nak dopie­ro roz­wój nowo­cze­snych urzą­dzeń pozwo­lił na sze­ro­kie jej zasto­so­wa­nie w prze­my­śle spo­żyw­czym, far­ma­ceu­tycz­nym oraz biotechnologicznym.

Czym jest liofilizacja?

Lio­fi­li­za­cja, czy­li susze­nie sub­li­ma­cyj­ne, to pro­ces pole­ga­ją­cy na usu­nię­ciu wody z zamro­żo­ne­go pro­duk­tu poprzez jej bez­po­śred­nie przej­ście ze sta­nu sta­łe­go (lodu) w stan gazo­wy (parę wod­ną), z pomi­nię­ciem fazy cie­kłej. Ten spo­sób kon­ser­wa­cji pozwa­la zacho­wać struk­tu­rę, wła­ści­wo­ści che­micz­ne oraz war­to­ści odżyw­cze pro­duk­tów, co spra­wia, że jest on wyjąt­ko­wo cenio­ny tam, gdzie jakość ma pierw­szo­rzęd­ne znaczenie.

PRZECZYTAJ TAKŻE

KOLAGEN I JA, Anna Pikura, Aleksandra Czwojdrak. Wydawca AP Anna Pikura, Wrocław 2025

Kolagen i ja

Graf. AI/Seedream-4

Najwięcej witaminy mają mądre dziewczyny

Liofilizacja mleka

Jed­nym z naj­bar­dziej inte­re­su­ją­cych zasto­so­wań tej meto­dy jest kon­ser­wa­cja mle­ka. Tra­dy­cyj­na meto­da tzw. susze­nie roz­py­ło­we, pro­wa­dzi czę­sto do utra­ty cen­nych skład­ni­ków, takich jak wita­mi­ny roz­pusz­czal­ne w wodzie czy deli­kat­ne biał­ka. W przy­pad­ku lio­fi­li­za­cji mle­ka, zacho­wa­na zosta­je nie tyl­ko jego natu­ral­na bar­wa, smak i zapach, ale przede wszyst­kim war­tość bio­lo­gicz­na. Ma ono postać lek­kie­go, poro­wa­te­go prosz­ku, któ­ry moż­na łatwo przy­wró­cić do pier­wot­nej posta­ci przez doda­nie wody. Taki mle­ko jest wyjąt­ko­wo trwa­łe, odpor­ne na dzia­ła­nie mikro­or­ga­ni­zmów i nie wyma­ga prze­cho­wy­wa­nia w niskich tem­pe­ra­tu­rach. Dzię­ki temu znaj­du­je zasto­so­wa­nie nie tyl­ko w żyw­no­ści tury­stycz­nej, ale tak­że w die­te­ty­ce kli­nicz­nej i pro­duk­cji żyw­no­ści dla dzieci.

Mle­ko jako pro­dukt świe­ży cechu­je się krót­kim ter­mi­nem przy­dat­no­ści do spo­ży­cia, a więk­szość tra­dy­cyj­nych metod jego kon­ser­wa­cji wią­że się z utra­tą cen­nych skład­ni­ków odżyw­czych. Tym­cza­sem lio­fi­li­za­cja pozwa­la nie tyl­ko zna­czą­co wydłu­żyć jego trwa­łość, ale przede wszyst­kim zacho­wać natu­ral­ne wła­ści­wo­ści w tym peł­ną war­tość odżyw­czą począt­ko­we­go pro­duk­tu. Z tego powo­du pro­ces ten został wyko­rzy­sta­ny do pro­duk­cji lio­fi­li­zo­wa­ne­go Pram­le­ka A2 – naj­wyż­szej jako­ści mle­ka A2A2 od krów z eko­lo­gicz­ne­go gospo­dar­stwa bio­dy­na­micz­ne­go, któ­re nie wywo­łu­je nie­przy­jem­nych dole­gli­wo­ści ze stro­ny prze­wo­du pokar­mo­we­go. Dodat­ko­wo zosta­ło ono wzbo­ga­co­ne eko­lo­gicz­ną wita­mi­ną D3, wyka­zu­ją­cą sze­reg wła­ści­wo­ści prozdrowotnych.

Liofilizowane szczepy bakteryjne

Nie mniej fascy­nu­ją­cym zasto­so­wa­niem tej tech­no­lo­gii jest lio­fi­li­za­cja bak­te­rii. Mikro­or­ga­ni­zmy pro­bio­tycz­ne, bak­te­rie fer­men­ta­cyj­ne czy inne szcze­py muszą być prze­cho­wy­wa­ne tak, aby zacho­wa­ły swo­je wła­ści­wo­ści życio­we i meta­bo­licz­ne. Lio­fi­li­za­cja umoż­li­wia ich uśpie­nie, ale po doda­niu odpo­wied­nie­go medium (np. wody) wra­ca­ją one do aktyw­no­ści. Pro­ces ten odby­wa się zazwy­czaj w ści­śle kon­tro­lo­wa­nych warun­kach labo­ra­to­ryj­nych, z dodat­kiem spe­cjal­nych sub­stan­cji ochron­nych, któ­re zabez­pie­cza­ją bło­ny komór­ko­we przed uszko­dze­niem w trak­cie zamra­ża­nia i sub­li­ma­cji. Dzię­ki temu lio­fi­li­zo­wa­ne szcze­py bak­te­rii mogą być bez­piecz­nie trans­por­to­wa­ne na duże odle­gło­ści, prze­cho­wy­wa­ne przez wie­le mie­się­cy, a nawet lat, co obec­nie ma olbrzy­mie znaczenie.

Liofilizacja owoców

Nie spo­sób nie wspo­mnieć rów­nież o lio­fi­li­za­cji owo­ców, któ­ra zre­wo­lu­cjo­ni­zo­wa­ła spo­sób, w jaki myśli­my o prze­ką­skach i dodat­kach do żyw­no­ści. Tru­skaw­ki, mali­ny, borów­ki, jabł­ka – te i inne owo­ce – po pod­da­niu pro­ce­so­wi lio­fi­li­za­cji zacho­wu­ją swój natu­ral­ny kolor i aro­mat, a jed­no­cze­śnie sta­ją się lek­kie, chru­pią­ce i nie­zwy­kle trwa­łe. Co naj­waż­niej­sze, pro­ces ten pozwa­la zacho­wać więk­szość wita­min, enzy­mów i prze­ciw­u­tle­nia­czy, któ­re zwy­kle ule­ga­ją degra­da­cji pod­czas tra­dy­cyj­ne­go susze­nia w wyso­kiej tem­pe­ra­tu­rze. Lio­fi­li­zo­wa­ne owo­ce są wyko­rzy­sty­wa­ne nie tyl­ko jako zdro­we prze­ką­ski, ale tak­że jako skład­ni­ki suple­men­tów. Aż 21 z nich znaj­du­je się w pro­duk­tach Fru­it­sMax i Fru­it­sMax Kids dla mak­sy­mal­nej daw­ki multiwitaminy.

War­to pod­kre­ślić, że lio­fi­li­za­cja, mimo iż koja­rzy się z zaawan­so­wa­ną tech­no­lo­gią, wpi­su­je się w aktu­al­ne tren­dy zrów­no­wa­żo­ne­go roz­wo­ju. Cho­ciaż nadal jest pro­ce­sem sto­sun­ko­wo kosz­tow­nym, zwłasz­cza w porów­na­niu z tra­dy­cyj­ny­mi meto­da­mi kon­ser­wa­cji, to jej zale­ty coraz czę­ściej prze­wa­ża­ją nad ceną. Zamra­ża­nie i susze­nie, któ­re jesz­cze do nie­daw­na koja­rzy­ło się głów­nie z labo­ra­to­ria­mi nauko­wy­mi lub pro­duk­ta­mi dla astro­nau­tów, dziś łączą nowo­cze­sność z Natu­rą i są spo­so­bem na zacho­wa­nie tego, co w niej naj­lep­sze, w naj­czyst­szej i naj­bar­dziej trwa­łej postaci.

Tagi: NŚ 10/2025
Podziel sięTweetnijWyślij
Michał Toczyłowski

Michał Toczyłowski

Naturopata i twórca programu 10 kroków do uzdrowienia. Do naturalnych metod przekonało go osobiste doświadczenie, dzięki któremu pomógł wrócić do zdrowia swojemu synowi. Założyciel firmy Narum oraz aktywny działacz Narine Academy, która zajmuje się mikroflorą jelitową i jej wpływem na zdrowie. Holistycznie patrzy na organizm i z pasją dzieli się wiedzą – m.in. na kanale YouTube Korzystajmy z mądrości natury.

Zaloguj się, aby skomentować

W numerze

Nieznany Świat 12/2025 (420)

Nieznany Świat 12/2025 (420)

Nieznany Świat 11/2025 (419)

Nieznany Świat 11/2025 (419)

Audiobook - Instrukcje Przebudzenia tom 2 (cz. 1)
Podcasty

Audiobook - Instrukcje Przebudzenia t. II (cz.2)

24 lutego 2022
64 min
Odtwórz
  • Dodaj do kolejki
  • Udostępnij
    Facebook Twitter E-mail
Nieznany Świat

Pismo tych, którzy myślą, czują i widzą więcej.

© 2021 - 2025 Nieznany Świat - Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone.

Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez pisemnej zgody wydawcy zabronione.
Wydawnictwo "Nieznany Świat" sp. j.
Anna Ostrzycka-Rymuszko
ul. Kielecka 28 lok. 2, 02-530 Warszawa
tel. 22 849-77-38

Księgarnia-Galeria NIEZNANY ŚWIAT

Księgarnia stacjonarna:
ul. Kredytowa 2, 00-062 Warszawa,
tel. 22 827 93 49
  • FAQ i Pomoc - najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulaminy
  • Newsletter
  • Wydanie elektroniczne NŚ
  • Prenumerata NŚ
  • Sklep Księgarnia-Galeria Nieznanego Świata

Witamy z powrotem!

Zaloguj się - Facebook
Zaloguj się - Google
LUB

Zaloguj się na swoje konto

Zapomniałem hasła Załóż konto

Załóż nowe konto!

Zarejestruj się - Facebook
Zarejestruj się - Google
LUB

Wypełnij poniższe pola aby się zarejestrować

*Rejestrując się w naszej witrynie, akceptujesz Regulamin i Politykę prywatności.
Wszystkie pola są wymagane. Zaloguj

Zresetuj swoje hasło

Podaj email lub nazwę użytkownika aby zresetować hasło.

Zaloguj
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Zaloguj
  • Załóż konto
  • Koszyk
  • Start
  • W numerze
  • E‑wydanie
  • Artykuły
    • Astrologia
    • Felietony
    • Historia
    • Natura
    • Nauka & Kosmos
    • Newsy
    • PROMOCJA
    • Rozwój duchowy
    • Teorie spiskowe
    • UFO & ET
    • Wywiady
    • Zdrowie
    • Zjawiska PSI
    • Życie po życiu
    • Inne
  • Czytaj NŚ
    • Jak czytać NŚ?
    • O nas
    • Nasi autorzy
    • Kontakt
  • Społeczność
    • Okiem Anny
    • Spotkania NŚ
    • Nagrody NŚ
    • APELE!
    • Bracia Mniejsi
    • Galeria portretów NŚ
    • IN MEMORIAM
  • Polecamy
    • Filmoteka NŚ
    • Lektury NŚ
    • Magiczne podróże
    • Patronaty NŚ
  • Podcasty
    • Dotknięcie Nieznanego (podcast)
    • Lektury NŚ (podcast)
    • Podcasty NŚ (ilustrowane)
  • Video
  • Sklep KGNŚ
  • Kontakt
SUBSKRYPCJA

© 2021 - 2023 Nieznany Świat - Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone.
Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez pisemnej zgody wydawcy zabronione.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Czy na pewno chcesz odblokować ten wpis?
Pozostało odblokowań : 0
Czy na pewno chcesz anulować subskrypcję?
-
00:00
00:00

Kolejka

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00